Wist u dat er in Brugge een replica van de Heilig Grafkerk staat?

19/04/2019

In de eerste helft van de 15e eeuw bouwen de nazaten van een Genuese koopman, die zich twee eeuwen eerder in Vlaanderen had gevestigd en er fortuin had gemaakt, in Brugge een kerk naar het model van de Heilig Grafkerk in Jeruzalem. Pieter en Jacob Adornes zouden ter plekke notities zijn gaan maken om het originele gebouw getrouw te kopiëren.

Deze gotische kerk, met sterk Byzantijnse inslag, is uniek en een omweg waard. Bescheiden afmetingen, een opvallende toren op de verdieping versterkt met vier hoektorentjes, rechthoekig grondplan met afgesneden hoeken, en een houten klokkentoren bekroond met een koperen bol en daarop een Maltezer kruis. Centraal in het eenbeukige schip met houten plafond, onder het praalgraf van de bouwheer in wapenrusting en zijn echtgenote, rust het hart van Anselm Adornes, meegebracht uit Schotland, waar hij werd vermoord. De stenen kruisweg die Golgotha symboliseert, met de gebeeldhouwde passiewerktuigen, fungeert als altaar. De kerk herbergt uiteraard een relikwie van Christus’ kruis. De glas-in-loodramen van de Jeruzalemkerk zijn de oudste van Brugge; ze dateren van voor 1500. Nog bezienswaardig: het stenen altaar uit 1435 met een schitterende Kruisberg, een 16e-eeuwse sacramentstoren en een Florentijnse madonna in gebakken aarde van Luca della Robia uit de tweede helft van de 15e eeuw. In de crypte bevindt zich een reconstructie van het graf van Christus.

Hier situeert Marguerite Yourcenar de scène waar de jonge Zeno, met de trotse arrogantie eigen aan zijn leeftijd, afscheid neemt van een ietwat zwakzinnig meisje dat hij al is vergeten, in Het Hermetisch Zwart.

Voor nadere inlichtingen en enkele binnen- en buitenaanzichten van het gebouw raadpleeg:
https://www.visitbruges.be/nl/jeruzalemkapel-brugge