Wist u dat er Belgische legoblokjes bestonden?

28/11/2016

De Belgische stad Deinze was in de 19e eeuw het mekka van het Belgische speelgoed en werd daarom weleens het Neurenberg aan de Leie genoemd. Tal van speelgoed- en kinderwagenfabrieken waren er gevestigd. Onder hen bevond zich ook de fenomenale fabrikant Nazaire Beeusaert.

Het eerste speelgoed dat Naizaire Beeusaert in 1921 op de markt bracht, waren kartonnen paarden. De collectie groeide gestaag uit en bestond na tien jaar uit een zeventigtal verschillende modellen. De Tweede Wereldoorlog gooide echter roet in het eten.

Door de oorlog was er een gebrek aan karton, het materiaal waaruit de paardjes vervaardigd werden. In 1941 startte de speelgoedfabrikant dan maar met de productie van soldaatjes. Na de oorlog hervatte Nazaire Beeusaert de fabricatie van paardjes en het gamma breidde ook uit met forten, kerststallen en boerderijen.

In 1954 pakte de speelgoedfabrikant uit met iets revolutionair: de batimablokjes. Dat waren houten bouwstenen met noppen bovenaan en uithollingen onderaan waardoor de blokjes met elkaar verbonden konden worden.

De blokjes waren geen lang leven beschoren. De plastic legoblokjes kwamen immers in 1958 op de Belgische markt. Deze waren in tegenstelling tot de batimablokjes onbreekbaar, waterbestending en kleurrijk.