Wist u dat een Belg de eerste gezichtstransplantatie ter wereld mee heeft uitgevoerd?

14/02/2017

De Belg Benoît Lengelé is wereldwijd bekend als een van de chirurgen die in Frankrijk de eerste gezichtstransplantatie heeft uitgevoerd. In 2005 transplanteerde een Belgisch-Frans chirurgenteam voor het eerst gedeeltelijk het gezicht van een 38-jarige vrouw. Ze was door een hondenbeet verminkt en daarbij beide lippen en een deel van haar neus kwijtgeraakt.

En er is meer! Wist u dat de techniek in een Belgisch lab werd voorbereid?

De transplantatie werd voorbereid in het lab voor experimentele morfologie van professor Benoît Lengelé in de Cliniques universitaires Saint-Luc in Brussel!

Maar waaruit bestaat een gezichtstransplantatie concreet?

Die transplantatie is alleen mogelijk bij patiënten met ernstige verwondingen. Men maakt gebruikt van gezichtsweefsel van een overleden donor. De transplantatie is ofwel gedeeltelijk (men vervangt bijvoorbeeld neus, lippen en kin) of volledig, dus het hele gezicht. Het weefsel dat bij de donor wordt verwijderd, wordt onveranderd getransplanteerd bij de patiënt.

De ingreep verschilt van de klassieke reconstructieve chururgie, waarbij siliconenprothesen of verwijderd levend weefsel bij de patiënt worden aangebracht.