Wist u dat de uitvinder van de #10wastechallenge Belgisch is?

19/12/2019

De #10wastechallenge is een uitdaging dat gericht is op internetgebruikers over de hele wereld. De bedoeling is om gedurende 10 minuten afval te verzamelen in je omgeving. Vervolgens moet de deelnemer een selfie nemen en het publiceren op Instagram met de hashtag  #10wastechallenge plaatsen nadat hij of zij een geolokalisatie toegevoegd heeft. De uitdaging heeft al meer dan 14.000 mensen in 65 landen aangetrokken en blijft zich uitbreiden.

De initiatiefnemer van de beweging is Lorenzo Mancini. Daarna komt Laetitia Mespouille erbij. Beide komen uit Leuze-en-Hainaut. De ene is dokter in de chemie, gespecialiseerd in biologisch afbreekbare plastic , de andere is een professionele fotograaf. Het was na zijn terugkeer uit Thailand in maart 2019 dat Lorenzo het idee had om deze online uitdaging te lanceren, verontwaardigd om de hoeveelheid plastic afval op de stranden.

Het is een slimme manier om mensen op die manier te mobiliseren, want het maakt het mogelijk om het egocentrisme van mensen te gebruiken voor deugdzame doeleinden, zoals Laetitia Mespouille uitlegt: "Op sociale netwerken vinden we vaak foto's waarin mensen de narcistische kant van hun persoonlijkheid belichten, maar hier belichten we juist een goede actie, die gunstig is voor het milieu, het is de nuttige selfie".

Het is dat "positief narcisme" dat volgens Lorenzo Mancini de mentaliteit kan veranderen: "Als je door het bos loopt en er ligt overal afval, zet dat je aan om je afval ook gewoon weg te gooien. Als het proper is, ligt dat helemaal anders. Ik zie dat de jongere generaties dit vandaag als een spel zien en dat ze bijvoorbeeld ook afval inzamelen als ze gewoon onderweg zijn. Veel ouders vertellen me dat ze het  automatisch doen.”