Wist u dat de stad Waterloo een standbeeld van een Azerbeidzjaanse dichteres onthulde?

20/02/2017

In februari 2016 werd vóór de gemeentelijke bibliotheek in Waterloo een sculptuur ingehuldigd als symbool voor de Azerische literatuur. Dit gebeurde in aanwezigheid van de burgemeester van de stad en de Azerbeidzjaanse ambassadeur Fuad Isgandarov.

Het gaat om een standbeeld van de grote feministische dichteres Khourchidbanou Natavan, die heel wat lyrische verzen schreef. Haar gedichten zijn hoofdzakelijk klaagzangen over het gebrek aan maatschappelijke rechten voor vrouwen. Op die manier droeg ze in grote mate bij tot het verbeteren van de situatie voor vrouwen in het Azerbeidzjan van de 19e eeuw. Natavan schreef niet alleen gedichten, maar schilderde ook bloemen en landschappen.

De ceremonie werd bijgewoond door de jonge Azerbeidzjaanse kunstenaar die het beeld van Natavan sculpteerde. Imran Mehdiyev werd door de ambassadeur voorgesteld als symbool van de Azerbeidzjaanse jeugd.

Zowat een jaar na de onthulling van het beeld, mocht de gemeente Waterloo de president van de Republiek Azerbeidzjan verwelkomen. Een voor ons land vrij opmerkelijk bezoek! Zijn komst werd ingegeven door de aanwezigheid van dit in België uniek Azerische monument. De burgemeester van de stad, mevr. Reuter, benadrukte verder dat Waterloo al eerder interesse voor Azerbeidzjan had getoond, door in een kunstgalerij doeken van jonge Azerbeidzjaanse schilders tentoon te stellen.