Wist u dat de roots van Johnny Hallyday in België lagen?

18/12/2017

Johnny Hallyday werd in 1943 geboren in Parijs. Zijn moeder, Huguette Clerc, was een jonge Franse actrice. Zijn Belgische vader, Léon Smet, werd in 1908 in Schaarbeek geboren. In zijn memoires, die Paris Match in 1979 publiceerde, vertelt de rockster: "Mijn vader stond sinds zijn veertiende op de planken. Hij was danser bij het ballet van de Brusselse Muntschouwburg. Hij studeerde zang en drama. Hij vertolkte klassieke rollen, maar speelde ook in komedies, met name in Frankrijk onder het pseudoniem 'Jean Michel'. Zo bouwde hij een uitstekende reputatie op. Jean-Louis Barrault en Jean Cocteau waren fans. Hij was een 'artiest' in hart en nieren. Een briljant man, een veelzijdig fantast die vanuit zinderende vreugde in een oncontroleerbare depressie kon vervallen. In Brussel stichtte hij een vrij bekende dramaschool."

Historica-genealoge Marie Capart maakte een stamboom van de familie Smet, de Belgische tak die met Johnny Hallyday verwant was. Clément Smet, de grootvader van Johnny, werd in 1864 in Beez geboren. Qua Waalse verankering, duiken vooral wortels in Namen op: Bonnine, Ville-le-Waret, St Denis en zelfs Namen, de Waalse hoofdstad, verwelkomde voorouders en neven en nichten van de zanger.

Johnny stamde in rechte lijn af van de familie Le Thourier. Die telde in de 15e eeuw in haar rangen een aantal schepenen van de stad en een kanunnik van de Saint-Aubankathedraal. 'Le Thourier': daarin weerklinkt, vreemd genoeg, de bijnaam van de zanger, le taulier (de herbergier). In een andere tak van de familie, de Onins, vinden we ook een aantal Naamse schepenen terug (onder wie Jean Onin 'de Langele', schepen in 1516) en natuurlijk Baltazar, baljuw en adviseur, en eigenaar van de bekende 'Ferme du Quartier' in Bouge.