Wist u dat de lijkwade van Turijn die van Chimay had kunnen zijn?

02/06/2021

De lijkwade van Turijn is het kleed waarin Christus’ lichaam na zijn kruisiging zou zijn gewikkeld. Zijn authenticiteit, waarover het Vaticaan zich niet uitspreekt, staat nog fel ter discussie. Sinds 1578 wordt hij bewaard in de Guarinikapel van de Sint-Jan-de-Doperkathedraal van Turijn, vandaar de naam.

 

Minder bekend is dat dit uitzonderlijke stuk linnen zich in de middeleeuwen een tijdlang op het kasteel van Chimay bevond. Omstreeks 1355 was het opgedoken in Lirey, bij Troyes, maar vóór eind 14e eeuw rezen er ernstige twijfels over zijn authenticiteit. Met Margaretha van Charny, als erfgename betwist door de kanunniken van Lirey, begon de lijkwade aan zijn omzwervingen. Als argument om de wade te bewaren voerde Margaretha aan dat hij niet de kapittelkerk toebehoorde, maar de familie Charny, die hem slechts aan de kanunniken had toevertrouwd.

 

Vanaf dan ging de edelvrouwe graag en veel reizen. Ze nam de lijkwade mee, om hem aan de hoogste bieder te kunnen verkopen. Aldus belandt ze in 1449 in Chimay, Henegouwen. Kroniekschrijver Cornelis Zantfliet beschrijft hoe de wade wordt aangeboden: ‘In het jaar der Menswording des Heren 1449 kwam zekere edelvrouwe uit de streek van Troyes aan in de stad Chimay, Henegouwen, in het bezit van een kleed waarop bewonderenswaardig handig de lichaamsvorm van Onze Heer Jezus-Christus werd geschilderd …’. De lijkwade wordt neergelegd in de kasteelkapel, en er bewaard van 1449 tot 1452. Uiteindelijk wordt hij ‘voor bewezen diensten’ afgestaan aan de hertog van Savoie. Beeldt u zich die hordes bedevaarders naar de Laars van Henegouwen ’s in, als de lijkwade van Chimay daar was gebleven!