Wist u dat de cinema Palace heropend is?

07/03/2018

Vier filmzalen: 60, 84, 139 en 373 plaatsen. Twee horecazalen: een bar en een restaurant. Drie hoofdactiviteiten: de vertoning van auteursfilms, evenementenfilms en educatieve en burgerinitiatieven. Hoewel de gebroeders Dardenne en hun medewerkers vooral de auteurscinema op het oog hebben, zullen ook publiekstrekkers die bij deze categorie aanleunen worden getoond, om de kloof met het grote publiek binnen de perken te houden. Om de kortfilms en de documentaires niet te vergeten. Er zijn ook allerlei cultuurevenementen gepland.

Aanvankelijk kreeg de Belgische architect Paul Hamesse in 1913 de ontwerpopdracht voor de Palace van de Franse producent Charles Pathé. Het art-nouveaucomplex, oorspronkelijk Pathé Palace genoemd en bestaande uit Italiaans geïnspireerde zalen, ruimt in de loop van de 20e eeuw geleidelijk baan voor de zogezegde ‘moderne’ bioscoopzalen.

In 2001 koopt de Franse Gemeenschap, na een ware krachtmeting met haar Vlaamse evenknie, het beroemde gebouw met de voorgevel die in 1997 werd beschermd door de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen. Dat jaar ontstond het plan het pand te restaureren tot arthouse-bioscoop. Na zeventien jaar, op 28 februari 2018, is het project onder impuls van vzw Le Palace, voorgezeten door Luc dardenne, eindelijk af. Fans van de zevende kunst, waar wacht u op?