Wist u dat de 69 Brusselse metrostations de grootste ondergrondse kunstgalerij van de hoofdstad zijn?

20/02/2017

Meer dan 80 kunstwerken fleuren de stations, perrons en gangen op. Schilderijen, beeldhouwwerken, foto’s, glasramen … ze kregen er allemaal met de jaren een plaatsje. Wat ze gemeen hebben? Dat ze door Belgische kunstenaars zijn gemaakt.

Het is onmogelijk ze allemaal voor te stellen, maar hier alvast een voorproefje. In station Vandervelde duikt Paul De Gobert met de wachtende reiziger het verleden in. Zijn acrylwerk toont de stationsbuurt voor die werd opgeslokt door de stadsuitbreiding: het Woluwedal, de valleitjes en een paar huizen. In station Beurs houdt Delvaux van vrouwen en transportmiddelen. Het station van Watermaal komt in tal van zijn werken voor. Van zijn kant creëerde François Schuiten voor zijn monumentale werk in Hallepoort een universum dat rechtstreeks verwijst naar zijn stripalbums, waarmee hij in 2002 de Grand Prix won op het festival van Angoulême.

U kunt alle kunstwerken van de Brusselse metrostations bekijken op deze pagina, of beter nog, koop een dagabonnement en ga ze ter plaatse bewonderen.