Wist u dat cricket een uitvinding is van Vlaamse wevers?

29/03/2017

Cricket, de trots van Engeland. Het is inderdaad zo dat deze sport daar erg leeft, maar wat minder geweten is dat cricket oorspronkelijk vanuit Vlaanderen naar Engeland is overgewaaid. In de late middeleeuwen werd het daar voor het eerst geïntroduceerd door de Vlaamse wevers.

Je vraagt je misschien af hoe men dit achterhaald heeft? Wel, een Australische wetenschapper ontdekte dit via het gedicht ‘The image of Ipocrisie’ uit 1533 van John Skelton. Paul Campbell van de Australian National University stelde vast dat Skelton hierin met verwijten gooit naar de Vlaamse immigranten die het Kanaal overstaken en hen ‘koningen van het cricket’ noemt. De Vlaamse wevers zouden in die tijd hun herdersstraf als bat gebruikt hebben. De sport is duidelijk geëvolueerd, maar de basis was er in die tijd al.

Daarnaast is cricket ook een Vlaams woord. Dit stelde de Duitse academicus Heiner Gillmeister vast. Paul Campbell werkte dan ook met hem samen om de afkomst van cricket verder te onderzoeken. Het woord zou komen van de uitdrukking ‘met de krik ketsen’ wat in modern Nederlands ‘met een gekromde stok achternazitten’ betekent. Hier zie je dus weer de verwijzing naar de herdersstaf van de Vlaamse wevers. In Vlaanderen zou cricket al ontstaan zijn rond de twaalfde eeuw, een hele tijd voordat de sport zou overwaaien naar Engeland. Daarnaast volgt de verspreiding van de sport over Engeland ook de weg die de Vlaamse wevers daar hebben afgelegd. De volgende keer dat je naar Engeland trekt, kan je dit weetje dus meedelen en kijken wat de reacties zijn! Wij zijn alvast benieuwd.