Wist u dat Buck Danny 75 wordt?

04/02/2022

75 jaar lang al beleeft Buck Danny, jachtpiloot bij het Amerikaanse leger, buitengewone en spannende avonturen aan zijn stuurknuppel. Hij duikt in 1947 op in het weekblad Spirou (Robbedoes), dat strips uit Franstalig België publiceert. En niet van de minste: Robbedoes en Kwabbernoot, Lucky Luke, Bollie en Billie, Guust Flater, De Smurfen en ook De Blauwbloezen.

Buck Danny ontstond uit de samenwerking en verbeeldingskracht van twee mannen: Jean-Michel Charlier, ongetwijfeld een van de toppers van de Franstalige 9e kunst die het vak van stripscenarist hebben gelanceerd, en Victor Hubinon, een leerling van de grote Jijé. Beiden werden in 1924 geboren in Luik en ze ontmoetten elkaar op het agentschap World Press, dat onder meer verhalen, stripverhalen en artikels leverde aan Spirou. Na de strip L’Agonie du Bismarck (1946) hebben de twee vrienden het jaar daarop succes, tot in 1978, met de eeuwig jonge piloot Buck Danny, wiens avonturen beginnen met de Japanse verrassingsaanval op een Amerikaanse legerbasis in december 1941 en voortduren tot op vandaag, met zijn deelname aan de oorlog in Bosnië.

Het hoofdpersonage, groot, blond, atletisch, staalhard en onverschrokken, waagt zijn leven om zijn makkers te redden en zijn plicht te vervullen. Algauw krijgt hij het gezelschap van twee vrienden voor het leven: Sonny Tuckson, een kleine Texaanse kluns, zowat de vermakelijke aangever maar uitstekend piloot enerzijds en de behoedzame, voorzichtige maar niet humorloze Jerry Tumbler. Het drietal staat tegenover een vaste vijand, de bekende Lady X, wellicht geïnspireerd door de gevechtsofficier van de Luftwaffe in de Tweede Wereldoorlog Hanna Reitsch. De Führer zelf reikte haar het IJzeren Kruis met diamanten uit.

Buck Danny’s avonturen gaan gewoon door. Het recentste album (nr. 58), Het Pact, uit 2021 werd getekend door Gil Formosa en geschreven door Frédéric Zumbiehl.