Wist u dat Brussel een fraai barokgebouw verbergt?

09/11/2023

Stel u voor: een leuke zonnige dag in Brussel. U slentert door het stadscentrum, zomaar nergens heen. Uw gezapige pas brengt u naar de Dansaertwijk, de Vlaamsesteenweg, en u gaat nummer 46 binnen. Een lange doorgang. U wilt weten waar die op uitkomt. Uiteindelijk komt u op een binnenplaats, en daar staat het: het Bellonahuis. 

Een gebouw in een gebouw? In België is menig juweeltje verscholen, in hoeken en gaatjes, en dit is geen uitzondering. De fraaie gevel dateert van eind 17e eeuw en is toegeschreven aan Jan Cosijn.  

Bellona is genoemd naar de gelijknamige oorlogsgodin uit het oude Rome die midden op de voorgevel prijkt, tussen het hoofd van vier Romeinse keizers. Ook de Slag bij Senta is afgebeeld, een belangrijke overwinning voor prins Eugenius van Savoye. Waarom, zegt u? Zijn moeder, Olimpia Mancini, liet het Bellonahuis bouwen, pal naast het augustijnerklooster waar ze als ballinge zat nadat ze van het hof van de Zonnekoning was weggestuurd. 

Het gebouw heeft nu een veel vredelievender bestemming, als podium voor allerlei artistieke expressievormen en theaterstukken. Nieuwsgierig? Kijk dan ’s op hun website, waar ook nadere info staat. 

Komt de stijl van het Bellonahuis u bekend voor? Dat is omdat Cosijn wellicht ook het Bakkershuis op de prachtige Brusselse Grote Markt ontwierp. Nu is dat het bekende café Den Coninck van Spaigniën. Ook het aanpalende Den Cruywagen zou van zijn hand zijn. 

Wat zijn zoal uw favoriete verborgen pareltjes in België? Laat het ons weten!