Wist u dat Belgische mannen de tweede grootste ter wereld zijn?

29/08/2016

Met een gemiddelde lengte van 1,82 meter zijn Belgische mannen de op één na grootste mensen ter wereld. Ze zijn daarmee slechts 1 cm kleiner dan hun Nederlandse buren. De Belgische man heeft een ware groeispurt achter de rug. 100 jaar geleden was hij nog 15 cm kleiner en stond toen op de 33ste plaats.

De Belgische vrouwen staan in tegenstelling tot hun mannelijke landgenoten veel lager gerangschikt: zij zijn gemiddeld 1,66 meter groot en staan daarmee op de 20ste plaats.

De onderzoekers van het wetenschappelijke tijdschrift eLife analyseerden data uit 200 landen, en brachten de gemiddelde lengte per nationaliteit over 100 jaar (1914-2014) in kaart. Het onderzoek omvatte 1.400 studies met de gegevens van 18,6 miljoen mensen. Als parameter werd iemands lengte genomen op 18 jaar, ongeveer het tijdstip waarop mensen gemiddeld stoppen met groeien.

Groot zijn wordt geassocieerd met een verhoogde levensduur, een lager risico op misgeboortes, cardiovasculaire en respiratoire aandoeningen en sommige kankers. Er is ook wetenschappelijk bewijs dat grote mensen gemiddeld een hogere opleiding genoten en zelfs een hoger loon en maatschappelijke positie hebben. Hoewel lengte één van de meest erfelijke menselijke eigenschappen is, worden foetale groei, voeding en infecties tijdens de kindertijd en adolescentie als belangrijke bepalende factoren gezien van de lengte bij volwassenen.