Wist u dat België ook bekend is om zijn jazz?

20/04/2022

Als u dacht dat er alleen in New York jazztempels staan, denk dan maar gauw wat anders; wij hebben zelf ook pareltjes! En terecht: België speelde als de wieg van de saxofoon (1846, Adolphe Sax) een belangrijke rol in de ontwikkeling van het muziekgenre. We gaan op zoek naar plekken die nog altijd bruisen van de jazz, van Luik naar Brussel over Antwerpen.

Onze zwerftocht kan starten in Brussel, in een café dat jazzfanaten goed kennen: de Sounds Jazz Club (Elsene). Gezellige sfeer, muziek, cocktails … Je zou je in New Orleans of Chicago wagen, en toch ligt de jazzclub die er prat op gaat de beste jazz sinds 1986 te spelen wel degelijk in Elsene, in de Matongewijk. Nog zo’n must in de hoofdstad is Jazz Station (Sint-Joost-ten-Node), een gerenoveerd voormalig station, uniek en gebouwd over de sporen. Een van de zeldzame stations in België dat op een loopbrug staat. Met zijn iconische rode bakstenen gevel en zijn vrij uitzicht over de sporen biedt het niet alleen jazzconcerten aan, maar kunnen er ook residerend kunstenaars terecht (tentoonstellingen, festivals, cursussen en conferenties).

In Wallonië vindt de merkwaardige club Jacques Pelzer (Luik) onderdak in de vroegere apotheek van de gelijknamige Luikse saxofonist. De club brengt permanent hulde aan de saxofonist die erom bekend staat met Belgische (Toots Thielemans, Francy Boland, Benoît Quersin …) en Amerikaanse jazzsterren te hebben opgetreden.

Vlaanderen hoeft niet onder te doen: De Muze is een van de meest legendarische cafés van Antwerpen. Van bij de opening in 1964 viel dit gebouw, dat op zich al de omweg waard is, de Antwerpse artiesten op; ze gaven er onvergetelijke concerten. De sfeer van weleer is bewaard, met zijn sterke retrokarakter dat bezoekers intrigeert.

België heeft ook zijn eigen jazzfestivals. Een van de oudste is het Jazz & Blues Festival van Gouvy, dat plaatsvindt in de jazzclub van boerderij Madelonne in de provincie Luxemburg. Veel grote jazzmusici hebben dit festival zijn internationale uitstraling gegeven. In de zomer organiseert Gent zijn festival op de prachtige Bijlokesite, waar internationale sterren en opkomend talent tot groot jolijt van de festivalgangers elkaar ontmoeten. Eind mei keren we terug naar Brussel, voor het Brussels Jazz Weekend, het grootste jazzfestival van Europa. En zo is de cirkel rond!