Wist u dat België een hart heeft voor klassieke muziek?

27/08/2018

Tomorrowland, Graspop, Jazz Middelheim … België is het mekka voor menig muziekliefhebber. Maar ook wie van klassieke muziek houdt, komt in ons land ruimschoots aan zijn trekken.

Haast dagelijks is er een uitvoering van kamermuziek, een symfonie of een recital in de vele concertzalen die België rijk is, zoals de Koningin Elisabethzaal (Antwerpen), BOZAR (Brussel) en Concertgebouw (Brugge). Aria’s weerklinken dan weer in de operahuizen van Brussel, Gent, Luik en Antwerpen.

Doorheen het jaar staan er ook heel wat festivals op het programma, zoals het MAfestival van oude muziek in Brugge, Laus Polyphoniae in Antwerpen en het Internationaal Gregoriaans Festival van Watou. En elk jaar is er de Koningin Elisabethwedstrijd, een internationaal hoog aangeschreven muziekconcours voor piano, viool, zang en cello. Ook kunt u in verschillende steden tijdens de zomer genieten van gratis beiaardconcerten. Geen zin om erop uit te trekken? Geen nood, want radiozenders Klara en Musiq3 zenden de klok rond klassieke muziek uit.

Wist u dat België een aantal topdirigenten kent? Voor liefhebbers van klassieke muziek over de ganse wereld zijn René Jacobs, Philippe Herreweghe, Paul Van Nevel en Jos Van Immerseel klinkende namen. Ook Belgische artistieke leiders en managers kregen veel internationale erkenning, zoals Gerard Mortier (Opera de Paris, Salzburg, Ruhrtriennale, Opera van Madrid), Bernard Foccroulle (naast een groot orgelist ook intendant van het festival van Aix-en-Provence) en Serge Dorny (directeur van het London Philharmonic Orchestra, de Opéra de Lyon en de Opera van München).

Zangers als José Van Dam (bariton), Rita Gorr (mezzosopraan) en Jules Bastin (bas) maakten naam in de operawereld en lieten hun stemmen schallen in de bekendste concertzalen ter wereld. En ook enkele muzikanten kenden internationale successen: violist Eugène Ysaÿe kreeg de bijnaam ‘de Paganini van België’ en Anneleen Lenaerts is een van de beste harpisten van het moment.

België beschikt ook over heel wat ijzersterke ensembles zoals B’Rock, Huelgas Ensemble, Collegium Vocale Gent, Il Gardellino, le Chœur de Chambre de Namur ...

Minder bekend is dat België ook een groot aantal componisten voortbracht. De Vlaamse Polyfonisten waren radicale vernieuwers van de muziek in de 14e en 15e eeuw. Componisten zoals Jacob Obrecht, Johannes Ockeghem, Josquin des Prez en Orlandus Lassus kenden schitterende carrières en hun muziek werd overal in Europa gespeeld en geroemd. Andere bekende namen zijn André Ernest Modeste Grétry, Peter Benoit, August De Boeck en Lodewijk Mortelmans en hedendaagse componisten als Philippe Boesmans, Annelies van Parys, Henri Pousseur en Luc Brewaeys.

Wist u trouwens dat enkele beroemde buitenlandse componisten ‘Belgische’ roots hadden. Zo werd de grootvader van Ludwig van Beethoven in Mechelen geboren en de grootvader van Eugène Aynsley Goossens in Brugge. De Franse componist César Franck zag het levenslicht in Luik.