Wist u dat 80% van de biljartspelers wereldwijd met Belgische biljartballen spelen?

29/08/2016

Een biljartbal is een kleine, harde bal gebruikt in biljart, zoals carambole, pool en snooker. Er zijn verschillende ballen voor diverse spelen. Het nummer, type, diameter, kleur en patroon van de ballen verschilt, afhankelijk van het soort spel of de wedstrijd die wordt gespeeld. Zo zijn ballen voor poolbiljart bijvoorbeeld groter dan snookerballen. Eigenschappen zoals de hardheid, wrijvingscoëfficiënt en veerkracht van de bal zijn belangrijk voor de nauwkeurigheid bij het spelen.

Aanvankelijk werden de ballen gemaakt van verschillende materialen, zoals hout, klei en ossenbeenderen. Vanaf de 17de eeuw tot de 20ste eeuw kreeg ivoor de voorkeur. Dit materiaal is echter verre van perfect, omdat het snel slijt. Versleten ballen moesten regelmatig nageslepen worden, waardoor de bal automatisch een andere doorsnee kreeg. Ivoor is bovendien een natuurproduct en onderhevig aan verschillen in dichtheid, waardoor de roleigenschappen en het spelgedrag van de biljartballen beïnvloed worden. Aangezien de verwerking van ivoor verboden werd, worden biljartballen tegenwoordig gemaakt van een hoogwaardig synthetisch fenolhars. Fenolhars heeft een gelijkblijvende dichtheid en gewicht, verslijt praktisch niet en behoudt zo jarenlang dezelfde speel- en roleigenschappen.

België is wereldwijd marktleider in de productie van biljartballen. De Belgische biljartballen hebben een uitstekende reputatie voor langdurig speelgenot en uitstekende kwaliteit. Ze zijn dan ook erg geliefd bij zowel professionele biljartspelers als bij amateurs en worden over de hele wereld gebruikt door de meeste federaties en organisatoren van kampioenschappen en toernooien. Meer dan 80% van de biljartspelers wereldwijd speelt dan ook met biljartballen gemaakt in België.

Eén van de Belgische iconen op het vlak van biljart is Raymond Ceulemans (°Lier, 12 juli 1937) een Belgisch carambolebiljarter. Ceulemans bekwaamde zich al op zijn 7de in de biljartsport op de cafétafel van zijn vader. Op zijn 23ste veroverde hij zijn eerste Belgische driebandtitel. In 1962 won hij voor het eerst het Europees kampioenschap driebanden en een jaar later al voor het eerst het wereldkampioenschap driebanden.  Hij werd 35 keer wereldkampioen, 45 keer kampioen van Europa en 61 keer kampioen van België. Na het veroveren van zijn honderdste titel kreeg hij de bijnaam Mister 100