Spa is genoemd naar … Spa

13/02/2020

Hoewel internationaal vooral bekend om haar circuit van Francorchamps is de stad Spa voor alles een wieg van thermaal kuren. In het Engels, en in andere talen, wordt die activiteit aangeduid met de algemene term: spa.

Plinius de Oudere schreef al dat in de Romeinse tijd de waterbron bekend stond om haar heilzame werking. Maar pas in de 14e eeuw groeit er geleidelijk een stadskern rond de ijzerhoudende waterbronnen, waarvan de bekendste nog altijd de zogeheten Pouhon Pierre-le-Grand is.

De stad bereikt haar hoogtepunt in de 18e eeuw. In 1717 doet het verblijf van tsaar Peter de Grote de bronnen van Spa in de ogen van heel Europa bruisen als nooit tevoren. De adel van het continent komt elke zomer genieten van de unieke sfeer. Spa wordt een van dé Europese kuuroorden, naast prestigieuze steden als Bath of Vichy. Vandaag kandideert ze trouwens voor de titel van UNESCO-werelderfgoed!

Hoewel de plek nog dezelfde klasse uitstraalt als vroeger, is ze toch sterk gedemocratiseerd. Het grote publiek kan er terecht in diverse zwembaden met water van 33° uit de lokale bron Clémentine dat op natuurlijke wijze wordt verwarmd. De gasten halen er hun hart op aan de waterstralen, jacuzzi’s, sauna’s en hamams. Ze kunnen ook herbronnen in de relaxruimten geparfumeerd met alpiene kruiden of languit luieren in een stoel, in de warme gloed van infraroodlicht.

Spa kan uiteraard uitpakken met nog andere troeven, zoals haar befaamde restaurants en het hele jaar door haar animatie, dankzij het autocircuit, het stijlvolle casino en de talloze evenementen, waarvan de bekende Francofolies. Voor natuurliefhebbers is Spa een uitstekend vertrekpunt voor heel wat wandel- en fietstochten en om de Belgische Ardennen beter te leren kennen.