Oudste huis van Vlaanderen en tegelijk foltermuseum

21/03/2024

Herenhuis De Oude Steen in Brugge is het oudste nog bestaande huis in Vlaanderen. Dat heeft onderzoek van het Agentschap Onroerend Erfgoed onlangs uitgewezen. 

Wie opkijkt naar de bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel van het pand aan de Wollestraat 29 in Brugge, vlak bij de Grote Markt, zal niet vermoeden dat hij voor het oudste nog bestaande huis in Vlaanderen staat. Meer dan 800 jaar oud, althans de kelderverdieping. Dat blijkt uit dendrochronologisch onderzoek van de jaarlijkse groeiringen van de eikenhouten balken, die vastzitten in het originele muurwerk. Er zijn met een boor houtmonsters genomen: lange sigaarvormige staafjes met daarop brede en smalle jaarringen door elkaar. Brede jaarringen wijzen op gunstige weersomstandigheden, smalle op een erg droog jaar bijvoorbeeld. Als je het ringpatroon vergelijkt met de referentieweerkalender uit de middeleeuwen wordt duidelijk in welke periode de boom groeide, hij gekapt werd en gebruikt om er balken van te zagen. Het onderzoek leverde een perfecte match op: de buitenste ring is gedateerd 1177 en de boom is gekapt tussen dat jaar en 1205.  

Ga gerust zelf ’s kijken … tenminste als u het aandurft. Want weet dat de kelder, de oudste gevangenis van de stad, ook het Torture Museum herbergt. Tientallen levensechte wassen beelden doorstaan er de vreselijkste pijnen op, in en onder eeuwenoude marteltuigen, sommige authentiek. Van de 100-tal herkent u vast de guillotine, galg, wipgalg, rektafel, pinnenstoel, duimschroeven …