Napoleon ijverde ook al voor vaccinatie tegen virus

06/07/2021

Anno 2021 roepen de autoriteiten massaal op tot vaccinatie tegen het coronavirus. Ruim 200 jaar geleden gaven gezagsdragers bij ons ook al het goede voorbeeld, toen onze contreien onder Frans bewind stonden.

 

In 1794 zetten de Franse revolutionaire troepen de Oostenrijkers in de Zuidelijke Nederlanden aan de deur en het jaar daarop namen zij officieel de fakkel over. Napoleon bracht heel wat administratieve en maatschappelijke vernieuwingen mee. Bekend zijn bijvoorbeeld de indeling van het grondgebied in departementen, zowat de voorlopers van onze huidige provincies. Voorts de volkstellingen, de invoering van de burgerlijke stand, de dienstplicht, het kadaster, het metrieke decimale stelsel, even en oneven huisnummers …

 

Aan het hoofd van een departement stond een prefect. Het was een hoge ambtenaar die zich meestal met hart en ziel aan zijn taken wijdde en een positieve stempel drukte op heel wat beleidsdomeinen, zoals het nieuwe gezondheidsbeleid. Een van de speerpunten daarvan was de inenting tegen de gevreesde koepokken. De prefecten zetten alle zeilen bij om de weerstand en het bijgeloof onder de bevolking tegen het vaccin te overwinnen. In 1801 liet prefect Antoine Desmousseaux de Givré van het Ourthedepartement zichzelf, zijn echtgenote en zijn kinderen in Luik zelfs in het openbaar vaccineren. In de zin van leringen wekken, maar voorbeelden strekken.

 

Waar hebben we dat nog gehoord …