Museumbouwer in hart en nieren, van kindsbeen af.

In een vorig leven was de 75-jarige Eddy Van Belle de voorzitter van de Brusselse voedingsmultinational Puratos, wereldwijd marktleider in bakkerijgrondstoffen. Toen hij ongeveer 10 was, stak zijn verzamelwoede de kop op. De laatste jaren is die uitgegroeid tot een ware passie voor het uitbouwen van musea, in binnen- en buitenland.
Het begon voor Eddy, zoals voor zovelen, met nu en dan een hebbedingetje op een of andere rommelmarkt. Tot zijn oog op een petroleumlampje viel. Vanaf dan was zijn enthousiasme voor lampen in alle vormen en formaten niet meer te stuiten. Voor hij het goed en wel besefte had hij er 6.500 stuks van onder dak: zak-, kerk-, auto-, mijn-, binnenhuislampen … noem maar op. Gaandeweg dreigde Eddy’s zolder lelijk uit zijn voegen te barsten. Conditio sine qua non om te trouwen met de vrouw die hij had leren kennen, was dat ze zijn collectie evenzeer als hemzelf voor lief nam. Op dat punt kon hij alvast gerust zijn. Méér nog: zijzelf stelde hem voor ze onder te brengen in een heus museum. Daarmee ging de bal aan het rollen …
Maar nog vóór Lumina Domestica in Brugge in 2007 het licht zag, had hij de smaak te pakken voor chocolade. Datzelfde jaar ging Choco-Story in Brugge open, een vitrinekast van allerlei voorwerpen uit het chocoladeambacht, bijeengesprokkeld dankzij zijn omvangrijke netwerk ten tijde van Puratos en het Belgische chocolademerk Belcolade dat er deel van uitmaakt. Het jaar erop kreeg dat andere Belgische icoon, de friet, een eigen stek, ook al in Brugge. Intussen trekt een Choco-Story geïnteresseerden aan in Praag, Parijs, Uxmal (in Mexico), Brussel, Valladolid (ook in Mexico), Beiroet, Colmar en Playa del Carmen (alweer in Mexico) en binnenkort Turijn. Zelfs de pelgrim annex zoeterik naar Lourdes komt aan zijn trekken in een Choco-Story, een museum over religieuze tradities én een bedevaartmuseum. Voor 2025 staat een Choco-Story in Mexico-Stad (jawel, in ….) gepland. En met wat geluk kunnen binnen afzienbare tijd kattenliefhebbers in hun eigen museum terecht bij ons, in Asse.
Waarom zoveel musea opstapelen, vraag je je af. Tja, je moet toch wat om handen hebben na je pensioen en wat is er leuker dan je passie vorm te geven in een winstgevend museum. Nu, er zijn grenzen. Ooit heeft hij een voorstel om een liftenmuseum uit de grond te stampen wegens een tikkeltje te hoog gegrepen van de hand gewezen. Als u echter nog met een leuke museumtip zit … laat maar komen.