Leer de Belgische Grondwet vanbinnen en vanbuiten kennen

29/06/2023

Op de dag af 192 jaar nadat de Belgische Grondwet op 7 februari 1831 werd aangenomen, lanceerde de KU Leuven een website die het brede publiek wil voorlichten over de inhoud, de ontstaansgeschiedenis, de intellectuele achtergrond en de impact die het fundament van de Belgische rechtsstaat anno 2023 nog altijd op ons leven heeft via actuele thema’s en debatten. De site is ook gelardeerd met weinig bekende wetenswaardigheden.

België mag prat gaan op zijn Grondwet, na die van de Verenigde Staten en Noorwegen de oudste nog in gebruik. Op 6 oktober 1830 kwam onder leiding van de katholieke voorman Etienne-Constantin de Gerlache een Grondwetscommissie van hoofdzakelijk gematigde en progressieve liberalen bijeen om een grondwet op te stellen. Zij drukten er duidelijk hun stempel op. De Belgische Grondwet was bijzonder vernieuwend en liberaal in 1831. Denk maar aan de talrijke rechten en vrijheden die de Belgen genieten, zoals de vrijheid van meningsuiting, persvrijheid, vrijheid van vereniging en vergadering, van onderwijs, godsdienst …  Onze Grondwet heeft later model gestaan voor die in meerdere landen.

De website www.belgischegrondwet.be, uitgewerkt door een groep experten grondwettelijk recht, rechtsfilosofie en ethiek van de KU Leuven, verdiept zich juridisch, historisch en filosofisch in 17 thema’s. Voorts houdt hij een reeks brandend actuele dossiers tegen het licht van de grondwettelijke vrijheden. Zoals klimaatzaken, mensenrechten, censuur op sociale media, coronamaatregelen om er maar een paar te noemen. Maar ook lichtere en toch boeiende informatie krijgt aandacht. Zoals wie de founding fathers van onze natie waren, dat veel auteurs van onze Grondwet twintigers waren, dat een tiental filosofen onze Grondwet het meest hebben beïnvloed, dat volgens de Grondwet de kleuren van onze vlag rood-geel-zwart moesten zijn en niet andersom, dat de originele versie van het document bewaard wordt in een kluis in het federaal parlement en nog veel meer.

Of de Belgische Grondwet nu een open of een gesloten boek voor u is, van www.belgischegrondwet.be zult u gegarandeerd altijd nog iets opsteken. Leek, politicus, jurist, journalist, student, docent …