JAC, Belgische wereldleider in broodsnijmachines
Let u er de volgende keer zelf maar ’s op: de kans is reëel dat uw brood gesneden is met een ‘jac’, een broodsnijmachine van Belgische topkwaliteit uit Luik.
Lang geleden tekenden veel moeders ritueel met een vlijmscherp mes een kruisteken op het brood voor ze het tussen kin en boezem klemden om het aan te snijden. Ook de tijd van de mechanische snijmachine met de zwengel ligt inmiddels al even achter ons. Vandaag doet de elektrische broodsnijder al het werk.
Wereldleider in die nichemarkt is het Luikse familiebedrijf JAC, een letterwoord samengesteld uit de beginletters van de drie kinderen van de oorspronkelijke ondernemer die na de landing van Normandië in 1944 een voorraad machines had opgekocht van het Amerikaanse leger – want brood automatisch snijden is een Amerikaanse uitvinding. De kinderen heetten respectievelijk Jacques, Amélie en Charles, JAC dus. In 1990 verkocht hij zijn bedrijf aan de familie van de huidige CEO, Adrien Craeninckx. Zij pakten het groots, industrieel en dynamisch aan, door overnames, productdiversificatie, kapitaalinjecties, uitbreidingen en exportambities. Anno 2024 exporteert JAC 90% van zijn productie naar liefst 90 landen. Zowat een op de vier broodsnijmachines wereldwijd is een ‘jac’.
Kwaliteit en innovatie staan centraal. Van een jac – intussen dus van merknaam tot soortnaam geëvolueerd – mag je een levensduur van liefst 15 à 20 jaar verwachten terwijl de goedkopere maar minderwaardige namaak uit Azië het veel minder lang uithoudt. Voorts past ze de snijkracht automatisch aan de broodsoort aan, garandeert ze een variabele snijdikte van dun over medium naar dik, is er aandacht voor snelheid, ergonomie en hygiëne. Alleen een ovenvers brood behoorlijk snijden, lukt nog niet. Maar er wordt aan gewerkt.
Als u technisch onderlegd bent, kunt u gerust ’s aankloppen bij JAC, op zijn geëgaliseerde terril in de Luikse wijk Sclessin. Ze hebben zowat constant vacatures voor dergelijke profielen, want in de groeilanden zit er veel potentieel. Wie weet is uw broodje algauw gebakken als u wordt aangenomen.