Honderd jaar geleden was Antwerpen gaststad voor de Olympische Spelen

13/08/2020

In 1920 mocht Antwerpen de Olympische Spelen organiseren uit erkentelijkheid voor de zware tol die de Eerste Wereldoorlog in België had geëist.

2.622 atleten uit 29 landen namen het er tegen elkaar op. De openingsplechtigheid schreef trouwens geschiedenis. Voor het eerst werd namelijk de bekende vlag met de vijf ineengestrengelde ringen in een stadion gehesen. Ze hebben een sterke symbolische betekenis: ze staan voor het verbond van de vijf continenten en het treffen van atleten uit de hele wereld op de Olympische Spelen. Ook sprak een sportman de sportieve eed uit, waardoor atleten beloven het reglement na te leven en zich voorbeeldig te gedragen.

Nochtans waren de Spelen al vóór de openingsplechtigheid op 14 augustus gestart, met de Winterspelen in april 1920. Het ijshockey deed toen zijn intrede. De Spelen van Antwerpen zijn dus de enige waar zowel de winter- als de zomerwedstrijden plaatsvonden.

Er werden uitzonderlijke sportprestaties neergezet. Zo behaalde de Italiaan Nedo Nadi vijf van de zes gouden medailles in het schermen. De Amerikaanse Ethelda Bleibtrey won vier zwemwedstrijden voor vrouwen. De toen 72-jarige Zweed Oscar Swahn behaalde als oudste deelnemer ooit een medaille op de Spelen, namelijk de zilveren plak in het onderdeel lopend hert, dubbel schot, voor heren.