Graven in Lier levert altijd wel wat op

29/02/2024

Of het nu een houten weg of een grafveld uit de middeleeuwen is, de Lierenaars grappen steevast dat wie een spade in hun grond steekt op een merkwaardige vondst stuit.

Al sinds de 15e loopt er een weg van de Leuvensepoort naar de Grote Markt van Lier, in de provincie Antwerpen. Die is te zien op 16e-eeuwse schilderijen en kaarten. Toen onlangs de Berlarij, zo heet de straat, open moest voor rioleringswerkzaamheden, kwamen de houten funderingen bloot te liggen van wat een middeleeuwse verbindingsweg bleek te zijn. Als je het hout vastpakt, valt het wel uiteen, maar voor de rest is het opmerkelijk intact, wellicht omdat het bij wijze van spreken verpakt zat in een kurkdroge kleilaag. Romeinse wegen, hoewel ouder dan middeleeuwse, komen vaker aan de oppervlakte. De Romeinen gebruikten namelijk steen, dat beter bewaard blijft dan de meer poreuze bouwmaterialen van de middeleeuwers.

De eerste rioolsanering in de Berlarij dateert van 1930. Blijkbaar werd toen naast en niet onder het wegdek gewerkt. Nu moet de fundering wijken voor de nieuwe riolering. Op zich gaat het niet om een waardevolle archeologische vondst, maar de stad kiest er wel voor alles netjes te inventariseren, op te meten en te fotograferen voor de latere generaties.

Trouwens, een tweetal jaar geleden werden even verderop een 80-tal middeleeuwse skeletten ontdekt. Lier heeft nu eenmaal een rijke geschiedenis en de burgervader kijkt er al lang niet meer van op dat bij graafwerken de archeologen een belletje geven.