Grafé-Lecocq, de laatste wijnverzorger in België

30/10/2023

Hartje Namen bevindt zich het huis Grafé Lecocq, nu 150 jaar oud, de laatste wijnverzorger in België. Alles begon in 1879, toen de 20-jarige Henry en zijn echtgenote Léontine hun wijnhandel startten. Toen waren heel wat bedrijven actief in de wijnbouw, -handel, - verzorging en -botteling.

Henry kwam op het idee de naam van zijn vrouw, Lecocq, op het uithangbord van hun winkel te vermelden. Eerst legden ze zich toe op Bourgogne- en Bordeauxwijnen. De generaties na hen bouwden een vertrouwensrelatie op met prestigieuze kastelen als Pétrus, Cheval Blanc en Léoville Las Cases. Ze verzorgden hun wijnen en bottelden ze in de Naamse kelders tot in de jaren 1960-1970, toen die kastelen besloten alleen nog flessen met hun eigen etiket erop te verzenden.

Desondanks staat Bernard Grafé nog altijd in nauw contact met die kastelen en koopt hij discreet vaten van hun wijnen aan. Die wijnen zitten samen in het speciale Florilège-gamma. De exclusieve catalogus van het huis omvat uitsluitend Franse wijnen.

Elk jaar gaat Bernard naar de aankoopronde in Frankrijk, neemt hij deel in november aan de wijnveiling in de Hopsices de Beaune, en maakt hij twee prospectiereizen naar verschillende wijnstreken. Hij proeft honderden wijnen blind om het jaar te evalueren en de wijnen op uiteenlopende criteria te selecteren.

Tijdens de verzorging krijgt elke wijn een individuele behandeling, met specifieke aandacht voor het gekozen hout, de verzorgingstermijn, de klaring, het aftappen, de micro-oxygenatie, het filteren en de botteling. Eikenhouten vaten zijn essentieel om de wijnen 6 à 12 maanden in te laten rijpen.

Grafé-Lecocq heeft zijn kelders op twee sites: onder de citadel van Namen worden ze verzorgd, onder de kathedraal en het gerechtsgebouw worden ze bewaard. De opslagomstandigheden  voor de wijnen zijn ideaal: constante luchtvochtigheid en stabiele temperaturen.

Het huis houdt oude tradities in stand en koestert de kunst van het verzorgen; zo brengt het hulde aan zijn status van laatste wijnverzorger in België.