Europees Erfgoedlabel voor Bois du Cazier!

19/02/2018

Bois du Cazier is een van de negen Europese sites die dit jaar het Europees Erfgoedlabel heeft gekregen. Na het Mundaneum in Bergen wordt de voormalige mijnsite in Marcinelle als tweede Belgische site met deze prestigieuze onderscheiding bekroond.

Sinds 2013 wordt het Europees Erfgoedlabel toegekend aan plaatsen die, door hun symbolische waarde, de draagwijdte van de Europese verwezenlijkingen en idealen in de verf zetten. Of ze nu opvallen door hun historische rol, de activiteiten die ze u graag laten ontdekken of hun vermogen de burger meer te betrekken bij de Europese Unie, elk van die bekroonde sites heeft mee de geschiedenis van Europa geboetseerd. Zoals de historische scheepswerf van Gdansk, het keizerlijk paleis in Wenen of het Mundaneum in Bergen. Bois du Cazier, de vroegere mijnsite van Marcinelle die in z’n eentje geschiedenis, waarden, solidariteit en Europese integratie verenigt, staat nu ook in dat rijtje.

Gewoon vluchtig de geschiedenis van Bois du Cazier overlopen volstaat om de betekenis van die titel te begrijpen. Na de verwoesting in de Tweede Wereldoorlog sloot Bois du Cazier, dat onder andere steun kreeg van het Marshallplan, bestemd voor de wederopbouw van Europa, ook een akkoord met Italië: het beruchte ‘mankracht tegen kolen-akkoord’.   Zo emigreren een 50.000-tal mannen en hun families naar België, om in de mijnen te komen werken.

Enkele jaren later, meer bepaald op 8 augustus 1956, doet zich een bijzonder pijnlijke episode voor Marcinelle, maar vooral in de Europese geschiedenis, voor. In Bois du Cazier komen 262 van de 275 kompels om bij een ongeluk diep onder de grond. De slachtoffers zijn overwegend Italianen, maar er worden nog twaalf andere landen getroffen, met name Polen, Duitsland, Griekenland en Hongarije. Deze Europese tragedie leidde vervolgens tot de oprichting van een permanent orgaan bij de Europese Gemeenscahp voor Kolen en Staal (EGKS), de voorloper van de Europese Unie, dat toezag op de veiligheid in de mijnen.

Met zo’n geschiedenis heeft de gedenkplaats Bois du Cazier vast het Europees Erfgoedlabel verdiend, een onderscheiding voor wat een echte Europese mijlpaal betekent. De site staat ook op de UNESCO-Werelderfgoedlijst omdat het een van de belangrijkste mijnsites van Wallonië is.