Erfgoedsite Ename pronkt met oudste schedel van Vlaanderen

14/08/2024

Tijdens de aanleg van een stuw in de oever van de Schelde kwamen in 2003 in het Oost-Vlaamse Ename te midden van enkele zeldzame prehistorische vondsten de oudste bijna complete schedel van Vlaanderen, 4.400 jaar, en een schedelfragment van minstens 6.000 jaar oud aan het licht. 

Een amateurarcheoloog deed de opzienbarende vondst. Het bleken menselijke en dierlijke skeletdelen en gebruiksvoorwerpen uit de nieuwe steentijd en de vroege bronstijd (5.300-2.000 v. Chr.) te zijn. Specialisten pasten de nieuwste onderzoekstechnieken toe: DNA- en isotopenanalyse, een C14-datering en CT-scans. Men kon 14 resten van minstens 9 verschillende mensen isoleren, zowel mannen, vrouwen als kinderen. Waaronder dus de 4.400 jaar oude schedel van een man die 35 was toen hij stierf. 

De kalkrijke Scheldeoevers hebben waarschijnlijk bijgedragen aan de goede conservering, want doorgaans is de zure droge ondergrond in Vlaanderen daar niet zo geschikt voor. De kans dat in andere Vlaamse riviervalleien nog resten uit de prehistorie opduiken en we onze voorouders nog beter gaan leren kennen, is dus reëel.  

Deze eerste landbouwers uit de nieuwe steentijd leken gezond te zijn. Ze leefden op een gevarieerd dieet van onder meer gemalen graan in pap, koek of brood, vis, vlees van huisdieren en wilde voedselbronnen. En stress kenden ze niet. Wat men allemaal niet uit isotopenanalyse en tandenonderzoek kunt afleiden!   

U leert er alles over op de vaste expo op de provinciale Erfgoedsite Ename www.erfgoedsiteEname.be.