Eerste laatneolithische nederzetting in Vlaanderen ontdekt in Maaseik
Sporen van losse vondsten uit de jonge steentijd in Vlaanderen wezen tot nu toe op nomadische activiteit. Nu blijkt er ook sprake te zijn van een sedentaire samenleving uit die periode.
Langs de alluviale vlakte van de Maas in het Limburgse Maaseik hebben archeologen zopas bewijzen gevonden van permanente bewoning van de neolithische mens, zowat 5.000 jaar geleden. Donkere verkleuringen in de zandbodem geven aan waar de kuilen waren voor de palen van hun huizen of boerderijen, die zowat 17 à 20 m lang waren. De rest is uiteraard vergaan. Ze woonden in een soort vakwerkwoningen, bestaande uit een houten geraamte van palen en regels met wanden van vlechtwerk bestreken met leem. Ongeveer zoals je nu nog kunt zien in het Openluchtmuseum van Bokrijk.
Ze leefden voornamelijk van jacht, visvangst en fruitpluk maar schakelden geleidelijk over op landbouw en veeteelt. Dat blijkt ook uit de gevonden artefacten, zoals een afslag die wellicht aan een sikkel was bevestigd om het graan te oogsten.
Nog vóór eind augustus wordt gestart met de bouw van een opslagloods op de vindplaats, maar historisch belangrijk blijft de archeologische ontdekking uiteraard wel.