een Belgische violist interplanetair carrière maakt?

31/03/2021

In 1977 werden de tweelingsondes Voyager 1 en 2 gelanceerd om de verst van de aarde gelegen planeten te verkennen en nu reizen ze verder buiten ons zonnestelsel. Naast heel wat wetenschappelijke apparatuur hadden de sondes een grammofoonplaat aan boord met een selectie geluiden en beelden van op aarde: de Voyager Golden Record. De plaat duurt 90 minuten en bevat een dertigtal fragmenten om eventuele buitenaardse wezens te laten kennismaken met de verscheidenheid aan muziekculturen  op aarde: westerse klassieke muziek, jazz, blues, rock en ook Indiase, Indonesische, Japanse, Chinese en Latijns-Amerikaanse muziek.

 

Tussen de wereldsterren die muziekstukken vertolken van de belangrijkste klassieke componisten uit de geschiedenis vinden we onze landgenoot Arthur Grumiaux terug, de grootste Belgische violist van de 20e eeuw. Hij speelt de Gavotte en Rondeau uit de vioolpartita nr. 3 in E-Groot van Johann Sebastian Bach. Het 3 minuten durende fragment staat op een opname uit 1960.

 

Aldus is de muziek van Arthur Grumiaux niet samen met de meester, overleden in 1986, uitgedoofd. Na haar zegetocht over de wereld, is ze opgestegen om de sterren te veroveren. Misschien zullen verre wezens er ooit van genieten, want de NASA denkt dat de plaat de aarde en de zon zal overleven. Een vooruitzicht waar de gevoelige dichter en musicus die Arthur Grumiaux was, in zijn nopjes mee zou zijn.