Belgische band The Chakachas toerde ooit de wereld rond

01/06/2023

Anno 2023 nog amper bekend, maar van de jaren ’50 tot ’70 gooide de Belgische muziekgroep The Chakachas internationaal hoge ogen. De halve wereld neuriede Eso es el amor mee of had wel een mening over het hijgerige Jungle Fever.

Belgischer qua samenstelling heb je ze niet. De zeven- à achtkoppige groep kwam uit Vlaanderen, Wallonië én Brussel. En met een Cubaanse zangeres was de internationale dimensie ook gegarandeerd. Bezieler en percussionist van The Chakachas was Gaston Bogaerts. Opzwepende Spaanse klanken van heren in exotische kostuums brachten dan weer een allesbehalve typisch Belgisch repertoire. Zoals de oorwurm Eso es el amor (1958), Mucho Tequila (1960) of Pachanga (1961), om er maar enkele te noemen. Heerlijke latin soul amusementsmuziek, die weerklonk in poepchique concertzalen en dito hotels van Europa over Azië en Afrika tot in Amerika. Eso es el amor ging 100.000 keer over de toonbank, goed voor goud. De eerste Belgische gouden plaat was daarmee een feit.

In 1966 hield Gaston Bogaerts het voor bekeken bij The Chakachas om zich te wijden aan zijn schilderspassie. Maar in 1970 wist de bekende Belgische producer Roland Kluger hem te overtuigen terug te keren. Bogaerts doopte de topsingle van de band uit 1972 Jungle Fever. Een schot in de roos: 1 miljoen verkochte exemplaren, plaats 8 in de Amerikaanse Billboard 100, gebruikt als soundtrack in de dramafilm Boogie Nights (1997), in een komische reeks, een computerspel … en door diverse groepen gesampled in meerdere hiphopsongs. Alleen in het Verenigd Koninkrijk werd de culthit door al het gekreun en gehijg wegens obsceen door de BBC verbannen.

Opnieuw – en nu voor altijd – verliet Gaston Bogaerts The Chakachas. Hij trok zich terug op zijn domein bij Saint-Tropez, geheel toegewijd aan het schilderen. Zijn schilderijen oogstten succes, zowel op een 200-tal tentoonstellingen in Europa als in museumcollecties her en der.

Een lang rijkgevuld leven in het teken van muziek en kunst liep na 101 jaar ten einde …