Zuurstoftoediening voor betere bewaring van donornieren

17/05/2022

Het transplantatiecentrum van de Cliniques Saint-Luc en de UCLouvain hebben een nieuwe techniek ontwikkeld om donornieren beter te bewaren: extra zuurstof toedienen. Een Belgische wereldprimeur!

Sinds de jaren ’60 worden donornieren in afwachting van een transplantatie koud bewaard op ijs. De voorbije twintig jaar is daar een machine bijgekomen die een koelvloeistof door de nieren pompt, wat de nierfunctie na transplantatie al verbeterde. Blijkt nu dat zuurstof toedienen aan het orgaan vóór transplantatie het risico op acute afstotingsverschijnselen én nierverlies aanzienlijk verder doet afnemen. Zuurstoftekort kan na transplantatie namelijk een ontstekingsreactie uitlokken en uiteindelijk de werking van de nier belemmeren of zelfs helemaal uitschakelen.

In maart ll. hadden twee patiënten baat bij deze nieuwste techniek van de Cliniques Saint-Luc en de UCLouvain. Zij kregen een nier van een hartdode donor, dus iemand bij wie de bloedcirculatie stilgevallen is vóór de donatie. Bij beiden is de nierfunctie uitstekend en is dialyse overbodig. Zuurstoftherapie is belangrijker in geval van donatie door hartdode dan hersendode donoren, dus patiënten van wie de dood wordt vastgesteld op basis van neurologische criteria en bij wie de nieren langer op een natuurlijke wijze van zuurstof zijn voorzien gebleven.

Door een verhoogde verkeersveiligheid en betere zorg in de ziekenhuizen is het aantal jonge donoren de voorbije decennia sterk teruggelopen. Naarmate andere transplantiecentra zuurstoftherapie gaan inzetten, klaart de lucht voor toekomende patiënten verder op.