Zijn de onaangename darmspoeling en invasieve endoscopie straks overbodig door de sensorpil van imec uit Leuven?
Aan een controle van de maag- en darmgezondheid gaat traditioneel een vervelende voorbereiding vooraf en het onderzoek zelf is best invasief. De inslikbare miniatuursensorpil van imec, recent met succes live gedemonstreerd, biedt uitzicht op een revolutie.

De spijsvertering bepaalt in hoge mate onze gezondheid. Alleen is die ontoegankelijk en complex en dus moeilijk te monitoren. Gastro-intestinale aandoeningen opsporen gebeurt nu met een endoscopie, colonoscopie of een videocapsule. Ze geven slechts een momentopname, vergen nog altijd een voorafgaand dieet of laxatieven en meten niet de chemische omgeving in de darm.
De in te slikken sensorpil is amper 2,1 cm lang bij 0,75 cm breed. Ze reist enkele dagen lang door het spijsverteringsstelsel en verricht in die tijd gemiddeld om de 20 seconden een meting van onder meer de zuurtegraad en temperatuur in maag en darmen. Een energie-efficiënte radiozender en antenne sturen de gegevens in ware tijd door naar een monitor. Op die manier gaan mogelijk inflammatoire darmziekten en kankers heel gericht kunnen worden gediagnosticeerd en efficiënter opgevolgd.
Nu nog een prototype, ontwikkeld door OnePlanet Research Center, een multidisciplinair samenwerkingsverband tussen de Vlaamse nanotechnologiespeler imec en de Nederlandse universiteiten van Wageningen en Radboud, maar straks wellicht een gebruiksvriendelijk pilletje dat patiënten elke week gewoon thuis kunnen innemen.