Zijn bacteriële medische implantaten en smartphones de toekomst?

20/09/2019

Op de zeebodem leven blijkbaar meercellige bacteriën van een centimeter lang die sterke elektrische stromen kunnen opwekken en geleiden. Deze ontdekking van een onderzoeksteam van UAntwerpen, UHasselt en TU Delft ontketent in de toekomst mogelijk een revolutie op het vlak van materiaalwetenschap, elektronica en andere technologieën.

Het geleidend vezelnetwerk in de celwand van de zogeheten kabelbacteriën kan je vergelijken met het uitgebreide netwerk van de bekende hoogspanningsleidingen en koperen draden die de elektriciteit tot in onze kantoren en huizen brengen. Nog een aantal verrassende eigenschappen kwamen aan het licht. Zo zijn de vezels microscopisch klein, lukt het ze ladingen efficiënt te transporteren over grotere afstanden dan tot nu toe werd gedacht, kunnen ze extreem hoge elektrische stromen aan en is hun geleidbaarheid ongezien hoog, waardoor ze niet hoeven onder te doen voor de nieuwste polymeren in flexibele zonnepanelen of vouwbare telefoons.

Waarom is deze ontdekking zo fenomenaal? Alle tot nu toe bekende biologische materialen als eiwitten, koolhydraten, vetten … zijn zeer slechte geleiders. Niet zo de vezelstructuur in deze kabelbacteriën. Wie weet slaagt de wetenschap erin binnen enkele jaren de elektronische afvalberg een halt toe te roepen door biologisch afbreekbare componenten te integreren in onze smartphones en andere elektronica, in diagnostische en therapeutische apparaten en andere toepassingen. De vooruitzichten zijn alleszins hoopvol.