Ziekte van Parkinson eindelijk beter begrepen

26/01/2022

Wetenschappers van de UCLouvain ontdekken een nauwe band tussen de rol van het enzym PARK7 in de suikerstofwisseling en een nieuw soort celschade die optreedt bij bepaalde gevallen van parkinson.

Zoals de ziekte van Alzheimer is de ziekte van Parkinson een neurodegeneratieve aandoening veroorzaakt door het afsterven van bepaalde hersencellen. Tot op vandaag is niet geweten hoe deze erg slopende ziekte ontstaat. Maar onlangs is een belangrijke stap gezet naar een beter begrip van deze vrij veel voorkomende ziekte.

Het onderzoeksteam onder leiding van professor Guido Brommer van het de Duve Instituut aan de UCL bracht onlangs de rol aan het licht van een enzym – PARK7 – bij bepaalde parkinsonpatiënten.

Dit enzym zou door glycolyse (de afbraak van glucose bij levende wezens door toedoen van enzymen) een rol spelen in het suikermetabolisme. De Belgische wetenschappers kwamen erachter dat het inactiveren van dat PARK7 in menselijke cellen leidt tot ophoping van schade. Sommige gevallen van de ziekte van Parkinson zouden dus te wijten zijn aan genetische inactivering van het enzym PARK7.

Hoewel duizenden wetenschappelijke artikels hierover zijn gepubliceerd, bleef de functie van PARK7 tot nu toe onbekend. Professeur Bommer onderstreept dat ‘het tegenwoordig uitzonderlijk is zo’n fundamentele ontdekking te doen over een onderwerp dat al zo grondig bestudeerd is’.

Een beter begrip van de mechanismen die aan de basis van de ziekte van Parkinson liggen kan heel zeker leiden tot nieuwe behandelingen gericht op de oorsprong veeleer dan op de symptomen.

Internationale wetenschappelijke kringen juichen eensgezind dit onderzoek toe, dat onlangs verscheen in het prestigieuze Amerikaanse tijdschrift PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences).