Zenuwtransplantatie van mens naar muis slaat aan

03/12/2019

De ULB en de KULeuven zorgen voor een Belgische wereldprimeur: de inplanting in een muizenbrein van menselijke zenuwcellen gekweekt uit embryonale stamcellen.

We mogen het onderzoek gerust baanbrekend noemen. Het was namelijk voor het eerst mogelijk maandenlang menselijke zenuwcellen in een levend brein, zij het dan bij een muis, en neurale netwerken in actie te onderzoeken. Blijkbaar bouwen die geïnjecteerde cellen zichzelf keurig in de neurale netwerken van een muis in en ontwikkelen ze zich identiek en even snel als in de hersenen van de mens, vreemd genoeg los van hun omgeving. Dat zou wijzen op het bestaan een soort interne klok. Bovendien behouden de nieuwelingen hun ‘jonge’ eigenschappen, zelfs bij volwassen muizen. Afgestorven neuronen kunnen aldus worden vervangen door nieuwe, die zich wel maandenlang moeten ontwikkelen.

 

Mogelijk is onder meer de behandeling van beroertes en neurodegeneratieve ziekten als Alzheimer of Parkinson bij deze techniek gebaat. Maar het brein is geen auto, waar je even een reserveonderdeel in stopt om alles weer als tevoren te laten verlopen. Toch zijn de wetenschappers hoopvol gestemd voor de toekomst.