Wordt gegevensopslag in poedervorm mogelijk dankzij wetenschappers van de UGent?

14/11/2018

Wetenschappers van de Universiteit Gent hebben een heel nieuwe manier ontwikkeld om gegevens op te slaan: in poeder. Daarbij lieten ze zich inspireren door de natuur, waar genetische informatie opgeslagen wordt in het DNA. Dankzij deze doorbraak kan het gebruik van zware metalen en extra energie voor gegevensopslag worden vermeden.

Komt er een revolutie in de methodes voor gegevensopslag? Dat is alleszins waar wetenschappers chemie, biochemie en informatica van de UGent samen aan werken. Het is hun gelukt gegevens als een QR-code of een stukje tekst in poeder om te zetten.

De klassieke opslag op een USB-stick of harde schijf zou met de komst van die nieuwe drager verdwijnen.

Het procedé kan vragen oproepen, maar een analysemethode uit de biochemie zou het mogelijk maken de gegevens opgeslagen in de moleculen van het poeder door te sturen naar een webdrager, zoals een internetsite of een app. Door dat systeem kan je daarna de gegevens ‘ontcijferen’. De wetenschappers kunnen QR-codes al opslaan in poeder en hopen ook zwaardere bestaanden om te zetten, zoals hogeresolutiebeelden of films. Momenteel lijkt alleen de overdrachtssnelheid deze technologie nog in de weg te staan.

Alleszins goed nieuws voor het milieu. De enorme hoeveelheden zware metalen die nodig zijn, de ontginning ervan en de energie om die dragers te laten werken, kunnen in de toekomst sterk teruglopen, zelfs helemaal verdwijnen.