Wetenschappers van DoCoLab strijden in Rio tegen doping!

03/08/2016

Op vrijdag 8 augustus 2016 startten in Rio de Janeiro de Olympische Spelen. België stuurde naast atleten 7 wetenschappers van DoCoLab, het dopingcontrolelaboratorium van de Universiteit Gent, naar Brazilië. Ze voegden zich bij hun Braziliaanse collega’s om dopingtests uit te voeren. Ook op de Paralympische Spelen van 7 tot 18 september 2016 zullen ze aanwezig zijn.

Tijdens de Olympische en de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro zullen 7 wetenschappers van de Universiteit Gent hun Braziliaanse collega’s helpen in het Braziliaanse dopinglab. Er zullen zowat 6.000 stalen van deelnemers aan de Spelen worden onderzocht op mogelijk gebruik van 400 verboden stoffen. Het lab blijft tijdens het sportevenement de klok rond open, zeven dagen per week.

Naar schatting zal één op de twee deelnemers worden getest. Zowel gewone urinetests als bloedmonsters zullen worden genomen in het lab in Rio. De uitslag moet binnen 24 uur worden voorgelegd. Daartoe hanteren de wetenschappers de olympische slogan Citius, Altius, Fortius (sneller, hoger, sterker): er zullen in Rio méér stalen worden onderzocht, met méér precisie en efficiëntie dan in het verleden.

De zeven leden van de Universiteit Gent zullen de zowat 150 wetenschappers van het lab in Rio bijstaan in hun werk. Ze worden betrokken bij de interpretatie van de uitslag en de toepassing van ingewikkelder methoden.

De steun van de Universiteit Gent komt er op verzoek van het laboratorium in Rio. Het initiatief brengt de wetenschappelijke faam van het Gentse lab onder de aandacht.