Wetenschappers ontwikkelen schonere diesel
Onderzoekers van de KU Leuven en de Universiteit Utrecht hebben een manier ontdekt om diesel te produceren die heel wat minder fijn stof en CO2 uitstoot dan nu het geval is. De nieuwe techniek kan behalve op brandstoffen die uit petroleum vervaardigd zijn, ook toegepast worden op hernieuwbare koolstof uit biomassa.

Volgens professor Johan Martens van het Centrum voor Oppervlaktechemie en Katalyse van de KU Leuven is de techniek over enkele jaren reeds bruikbaar in de autoindustrie. Het zou zelfs mogelijk zijn dat er binnen vijf jaar al auto’s rondrijden op deze schonere diesel. Zo’n scenario is des te waarschijnlijker omdat een algemeen gebruik van de elektrische auto naar verwachting nog niet voor morgen is.
Om diesel te produceren wordt gewerkt met katalysatoren, dus met stoffen die een chemisch proces op gang brengen in een basisgrondstof. De nieuwe techniek is gebaseerd op de vaststelling dat de functies binnen een katalysator best op een minimumafstand liggen van elkaar en niet zo dicht mogelijk bij elkaar, zoals men al meer dan vijftig jaar dacht en toepaste in de industrie. Professor Martens en zijn collega’s meenden tijdens hun onderzoek eerst dat er iets fout was gegaan met hun analyses. Ze deden de proeven dan ook drie keer opnieuw, om uiteindelijk te concluderen dat de gangbare theorie niet klopte.
De resultaten van het Leuvense onderzoek verschenen intussen ook in het gezaghebbende tijdschrift Nature.