Wereldprimeur in orthopedische heelkunde

29/09/2020

Onlangs scoorden de Cliniques Universitaires Saint-Luc een wereldprimeur op het vlak van orthopedische heelkunde. Dankzij driedimensionale celtherapie van Novadip Biosciences, een spin-off van de UCLouvain, kreeg het scheenbeen van een jonge patiënt een nieuwsoortig bottransplantaat van 18 cm³.

Een 5-jarig jongetje dat lijdt aan een zeldzame ziekte die verhinderde dat zijn scheenbeenbreuk genas, leek veroordeeld te zijn tot een beenamputatie. Toch kan hij nu normaal lopen, dankzij een wereldprimeur qua botvernieuwing in de Cliniques Universitaires Saint-Luc (UCLouvain). 

Concreet plaatste men bij het kind een 3D-weefselimplantaat van 18 cm³ in de niet-genezende botbreuk. Dat implantaat, dat op plasticine lijkt, is ontwikkeld door Novadip Biosciences, een spin-off van de UCLouvain. 

Dr. Denis Dufrane, CEO van de spin-off : ‘Novadip Biosciences ontwikkelt een technologie die uniek is in de wereld waarbij stamcellen uit vetweefsel in vitro worden gestimuleerd om een driedimensionale structuur te vormen waarin ze zich integreren en een regeneratieve omgeving produceren.’ 

Hoogleraar Pierre-Louis Docquier, de orthopedisch chirurg die het kind behandelde, is enthousiast over het resultaat van deze wereldprimeur: ‘Het is bemoedigend te zien wat deze innovatieve regeneratietherapie bij die jonge patiënt doet en hoe groot de kans is dat ze uitgroeit tot een nieuwe behandelmethode.’ 

Veelbelovend voor de reconstructie van botweefsel.