Wereldgezondheidsorganisatie huldigt Luk Joossens

29/05/2015

Expert tabakspreventie, Luk Joossens, ontving van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een World No Tobacco Day Award voor zijn inzet in de strijd tegen tabak. De uitreiking van de prijs vond plaats in het Europees parlement, naar aanleiding van de Werelddag tegen Tabak (31 mei).

Joossens, expert tabakspreventie bij Stichting tegen Kanker en de Vereniging van Europese Kankerliga’s (ECL), maakt deel uit van de wereldtop in de strijd tegen tabakssmokkel en is een wereldwijd geroemd analist en commentator in dit domein. Hij schreef talrijke wetenschappelijke artikelen, adviseerde internationale instanties en heeft bijgedragen aan de intergouvernementele discussies op het vlak van de bestrijding van tabaksgebruik.

De WHO feliciteert Joossens met zijn bijdrage aan “de successen van de bestrijding van tabaksgebruik in de afgelopen dertig jaar, zowel op nationaal, Europees als internationaal niveau, met name op het gebied van illegale tabakshandel", alsook met zijn prestaties bij de ECL in zijn “rol in de herziening van de Europese richtlijn inzake tabaksproducten en in het bijzonder met betrekking tot de besprekingen met betrekking tot de ‘tracking en tracing’ van tabaksproducten”.

De WHO reikt de World No Tobacco Day Awards jaarlijks uit aan zorgvuldig geselecteerde individuen of organisaties als erkenning voor hun prestaties in de bestrijding van het tabaksgebruik en de uitvoering van het de WHO-kaderovereenkomst voor de bestrijding van tabaksgebruik (FCTC).