Wanneer artificiële intelligentie ten dienste staat van de geneeskunde

07/11/2019

De Brusselse bedrijf Kantify, gespecialiseerd in artificiële intelligentie, en de Université Libre de Bruxelles hebben een belangrijke innovatie op medisch gebied ontwikkeld die zal bijdragen tot het voorkomen van hartaanvallen.

Deze samenwerking tussen de privésector en de universiteit is een interessant aanpak, aangezien het de mogelijkheid biedt om twee verschillende en complementaire onderzoekstechnieken te combineren. Kantify en het IRIDIA-onderzoekscentrum van de ULB hebben onlangs het eerste systeem ontwikkeld voor het voorspellen van voorkamerfibrilleren, een wijdverbreide hartaandoening die 2% van de wereldbevolking treft.

De verwezenlijking van dit algoritme, het resultaat van een jaar onderzoek, is een wereldprimeur en zal levens redden. Het gebruik ervan zal erop gericht zijn om de fibrillatie 30 seconden van tevoren te voorspellen met een nauwkeurigheid van meer dan 80%. Deze tijdspanne, die op het eerste gezicht misschien verwaarloosbaar lijkt, is dat niet. Voor dragers van een pacemaker zal het fibrilleren worden voorkomen, waardoor het risico op ernstige cardiale problemen wordt verkleind. Het succes van dit project is niet alleen te danken aan de excellentie van het onderzoeksteam, maar ook aan hun nauwe samenwerking met een arts die gespecialiseerd is in cardiologie, Dr. Jean-Marie Grégoire.

Dit voorbeeld is interessant omdat het de vele toepassingen demonstreert die kunstmatige intelligentie vandaag de dag mogelijk maakt, een toekomstgerichte discipline waarbij het Belgische bedrijf Kantify gespecialiseerd