VUB: nieuwe ivf-behandeling

24/06/2019

Een team VUB-wetenschappers heeft een techniek ontwikkeld om de zwangerschapskansen via in-vitrofertilisatie (ivf) te verdubbelen.

Bij deze techniek worden de cellen aan de buitenkant van de eicel, de zogeheten corona, onderzocht. Deze zegt veel over de kwaliteit van de geslachtscel. Wanneer artsen eicellen voor een ivf-behandeling wegnemen, kunnen ze voortaan die selecteren die de beste kans maken om succesvol te worden teruggeplaatst in de baarmoeder. Momenteel bedraagt de zwangerschapskans via ivf 30%. Met de coronatest van de VUB verdubbelt het slaagpercentage.

Deze techniek maakt een ivf-behandeling ook minder ingrijpend. Een vrouw moet immers gedurende haar hele menstruatiecyclus van nabij worden opgevolgd, ze moet medicijnen gebruiken en meteen na de eisprong reageren. Zodra de eicel is weggenomen, wordt ze in vitro bevrucht door zaadcellen en daarna teruggeplaatst in de baarmoeder, in de hoop dat ze uitgroeit tot een embryo. Het probleem is dat in 70% van de gevallen het proces faalt en alles moet worden overgedaan. Dankzij de coronatest, die de slaagkansen verdubbelt, is dit proces minder belastend en goedkoper.