Vrije Universiteit Brussel (VUB) gaat bier brouwen en chocolade maken

09/02/2023

Wie België zegt, denkt vaak aan bier en chocolade. Nu is er een onvermoede speler bij gekomen: de Vrije Universiteit Brussel (VUB).

Op de universiteitscampus in Etterbeek is er nu een microbrouwerij, een mircrobakkerij en een microchocoladeatelier. Een team van 21 doctoraatsstudenten staken de koppen bij elkaar voor de Fermented Food Pilot Plant.

Via dit project, gelanceerd door hoogleraar Industriële Microbiologie en Voedingsbiotechnologie Luc De Vuyst, hoopt men de impact van microbiologische fermentatieprocessen voor de productie van zure bieren, zuurdesembrood en cacao beter in kaart te brengen en hun invloed op de aromavorming beter te begrijpen.

Wist u dat het complex uitgebouwd is in de vroegere studentenkamers op de campus, ontworpen door de onlangs overleden Belgische modernistische architect Willy Van Der Meeren? En zo zorgt de universiteit, in het kloppend hart van zijn Main Campus, ervoor dat typisch Belgische specialiteiten als chocolade en bier blijven evolueren en dat België in die domeinen aan de top blijft meedraaien.