Vlaamse technologie brengt Jupiter dichterbij

11/02/2021

Ruimtevaartbedrijf Antwerp Space voltooit systeem dat in 2029 communicatie mogelijk maakt tussen onbemande Jupiter-sonde JUICE met grondstations op aarde.

De kloof tussen de aarde en Jupiter wordt de komende jaren overbrugd. Vier jaar lang heeft Antwerp Space gewerkt aan de ontwikkeling van een hoogtechnologisch communicatiesysteem dat nu wordt ingebouwd in een onbemande satelliet in het Duitse Friedrichshafen. In 2022 is de lancering gepland in Frans-Guyana en in 2029 de aankomst in een baan rond Jupiter, de grootste planeet van ons zonnestelsel. Vanaf dan gaat JUICE drieënhalf jaar de turbulente atmosfeer, de enorme magnetosfeer, de vage donkere ringen, de satellieten rond de gigantische planeet en haar ijzige manen Ganymede, Europa en Callisto bestuderen. Mogelijk is er daar leven, want verwacht wordt dat de ijskoude korsten oceanen van vloeibaar water verbergen. In amper 50 minuten tijd zal de sonde gegevens uitwisselen tussen Jupiter en onder meer het grondstation in Kiruna (Zweden), Darmstadt (Duitsland) en Redu (België), liefst 900 miljoen km daar vandaan. In 2034 zit de internationale missie erop en zal JUICE op Jupiter achterblijven.

 

Voor het Internationaal Ruimtestation ISS, dat rond de aarde toert op 300 km hoogte, heeft Antwerp Space eerder al een nieuwe modem ontwikkeld. De astronauten gaan die buiten op het ISS bevestigen om sneller met de aarde te kunnen communiceren.