Videogame om kinderen van stotteren te verlossen

06/02/2020

Met de videogame Fluency Friends van de Leuvense start-up Say It Labs raken stotterende kinderen in de nabije toekomst mogelijk eenvoudig, sneller en zelfs op een speelse manier van hun probleem verlost.

Met de juiste therapie kan stotteren er bij kinderen sneller uit groeien. Tot die vaststelling kwamen Erich Reiter en Lukas Latacz, twee Belgische experten in spraaktherapie en -technologie. Zij zien in Fluency Friends een aanbevelenswaardige aanvulling op de klassieke sessies bij de logopedist.

De belangrijkste aandachtspunten bij stotteren zijn tempo, toon, volume en ademhaling. Die laat het duo volop aan bod komen, allemaal door elkaar. De spelers moeten de personages via hun stem allerlei handelingen laten uitvoeren. Zo veel mogelijk woorden zeggen en de juiste ademhaling zijn twee aspecten die daarbij een rol spelen. Spraakherkenning ligt dus aan de basis van de therapie. Maar het bleek geen sinecure om die geschikt te maken voor mensen met een spraakstoornis, zoals de algoritmes laten omgaan met foute articulatie. Voorts moest het spel zo worden geconstrueerd dat het kind zijn vaardigheden in het echte leven kan aanwenden.

Say It Labs, een spin-off van de VUB, brengt later dit jaar samen met onderzoekscentrum IMEC alvast een Engels- en een Nederlandstalige versie van Fluency Friends uit als app voor tablets en in een versie voor desk- of laptop. Momenteel wordt het spel nog getest bij een 50-tal patiënten in de VS.