Verschillen tussen huidkankercellen ontdekt

14/08/2020

Wetenschappers van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) van de KU Leuven hebben achterhaald hoe bepaalde kankercellen agressiever worden bij mensen met een melanoom.

De wetenschappers uit Leuven brachten de genetische regulatie in kaart die bepaalde huidkankercellen invasiever maakt. Daartoe zijn zowat 40.000 individuele melanoomcellen van tien verschillende patiënten methodisch geanalyseerd. Aan de hand van een opkomende technologie voor biologische analyse, de zogeten singlecelltechnologie, konden de wetenschappers de specifieke eigenschappen van massaal veel cellen individueel onderzoeken en zo hun onderlinge verschillen tot in de kleinste details blootleggen.

Jaspers Wouters, postdoctoraal onderzoeker in het team van professor Stein Aerts: ‘Melanoomcellen kunnen makkelijk schakelen tussen een toestand waarin ze vooral groeien en een toestand waarin ze invasief worden en zich makkelijker verspreiden.’

Dit beter begrip van de manier waarop kankercellen zich ontwikkelen stemt de wetenschappers bijzonder hoopvol. Nu willen ze alleen nog de biologische mechanismen ontrafelen die die dynamische veranderingen in kankercellen aansturen. Met als gevolg hopelijk efficiëntere behandelingen van diverse vormen van kanker.