Verband tussen darmflora en depressie bewezen

07/02/2019

Je hebt goede en slechte bacteriën. Alleen al in onze darmen zitten er tot 100.000 miljard stuks. Maar welke precies en in welke aantallen, dat is bij iedereen anders. Ze zijn belangrijk voor de goede werking van onze darmen en van ons immuunsysteem maar recent hebben wetenschappers ook het verband blootgelegd tussen darmflora en mentale gezondheid.

Wetenschappers van de KU Leuven en van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) bestuderen al sinds 2012 stoelgangstalen van ruim 5.000 vrijwilligers voor het Vlaams Darmfloraproject. En wat blijkt? Twee bacteriesoorten, namelijk Dialister en Coprococcus, ontbreken of komen beduidend veel minder voor bij wie een verminderd geluksgevoel ervaart of lijdt aan een depressie. Uitgerekend twee soorten met een ontstekingsremmende functie. En uit ander onderzoek is bekend dat een depressie of vermindering van de mentale levenskwaliteit vaak verband houdt met een ontsteking van het zenuwstelsel. Het oorzakelijk verband is nog niet met zekerheid aangetoond. Wel vermoedt men, op basis van proeven bij muizen, dat een verstoorde darmflora tot depressie leidt, en niet andersom.

De nieuwe kennis biedt hoopgevende vooruitzichten voor patiënten die kampen met aandoeningen van de darmflora en een depressie. In de toekomst zou het mogelijk worden bij hen de bacteriën die ontbreken in te brengen. Dat zou dan een nieuwe generatie probiotica zijn. Mogelijk zit er een enorm potentieel in het gebruik van lichaamseigen bacteriën als medicijn.