Veerle Sterken, passie voor de ruimte

28/10/2021

Laureate van de Christoffel Plantinprijs 2021 is Veerle Sterken, een Belgische ruimtewetenschapper en momenteel onderzoeker op post in Zürich. Ze deed onder meer pioniersonderzoek naar interstellair stof in het zonnestelsel. Een jonge Belgische vrouw, al erg befaamd in haar domein.

Veerle Sterken is gespecialiseerd in ‘interstellair stof in het zonnestelsel’. Ze werkte met name samen met de ploeg van de Stardust-satelliet, de enige die vermoedelijk interstellaire stofdeeltjes mee naar de aarde heeft gebracht. Die zijn daarna in het lab geanalyseerd. Tijdens die studie simuleerden onze wetenschapper en haar ploeg de banen van de deeltjes ‘opgevangen’ door de Stardust-satelliet. Door dat onderzoek komen we meer te weten over ons zonnestelsel en de ruimte. Het stelt ons in staat onze eigen stek in de Melkweg in kaart te brengen en info te vergaren over alles wat ons omringt.

De Christoffel Plantinprijs bekroont een Belg die in het buitenland verblijft, amper bekend is in eigen land en mee de goede naam van België waarmaakt. Drie sectoren komen specifiek voor het voetlicht: cultuur, maatschappelijke inzet en wetenschappen. Raadpleeg onze rubriek Kent u deze Belgen? als u meer wenst te weten over deze gulle Christoffel Plantijn.