Veelbelovende Belgische klinische proeven dankzij de astronomie
Er loopt momenteel een test in een Brussels wetenschapslab. Als die succesvol blijkt, zou dat een grote doorbraak in de geneeskunde kunnen zijn.

De studie berust op een technologie die oorspronkelijk werd ontwikkeld om de cardiovasculaire gezondheid van astronauten te controleren. Men kan er ook de impact mee meten van de microzwaartekracht op hun hart in de ruimte, meer dan 380.000 km van de aarde. Wist u dat de zwaartekracht zich ook doet voelen op de hartactiviteit? Die wordt namelijk minder gestimuleerd daarboven; het hart gaat trager kloppen. In dat verband wordt ook de seismografie bestudeerd. Ogenschijnlijk een complexe maar in werkelijkheid een eenvoudig begrip: het is een techniek die harttrillingen op de borstkas registreert.
Wetenschappers van het laboratorium voor fysica en fysiologie (LPHYS) van de Université Libre de Bruxelles (ULB) kwamen op het idee die technologie heruit te vinden voor de medische sector om eventuele aangeboren hartafwijkingen bij kinderen vroeg op te sporen. Die methode heeft meerdere voordelen: ze is niet-invasief, goedkoop en kan veel levens redden door die vroegtijdige opsporing. Momenteel lopen er klinische proeven in twee Brusselse ziekenhuizen, namelijk het Erasmusziekenhuis en het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola.
Dat is een kleine stap van astronomie naar geneeskunde, mogelijk een enorme sprong voor de mensheid.