Van Mars naar Brussel

12/07/2018

Een Marsmeteoriet die tijdens de Belgisch-Japanse campagne van 2012 en 2013 op Antarctica werd opgeraapt, is nu in België om tot in detail te worden onderzocht.

Belgische vorsers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Université libre de Bruxelles (ULB) gaan onder meer proberen zijn kristallisatieleeftijd te bepalen (wanneer de vulkanische activiteit plaatsvond die het gesteente heeft gevormd) en te achterhalen hoe de planeet Mars is afgekoeld en de vulkanische korst is ontstaan, onderstreept de ULB. ‘Deze monsters zijn waardevol om zo goed mogelijk toekomstige Marsmissies voor te bereiden waarbij de volgende tien jaar monsters worden teruggebracht.’

Deze meteoriet van 18 kg is de grootste die in de voorbije 25 jaar in Antarctica werd opgeraapt. En de 5e grootste ooit in Oost-Antarctica gevonden. Het gaat om een chondriet, dat is het vaakst voorkomende type meteoriet dat op aarde wordt teruggevonden, wellicht afkomstig van de asteroïdengordel tussen Mars en Jupiter. Chondrieten worden beschouwd als het bronmateriaal waaruit planeten ontstaan.